Hvad er social proof, og hvorfor er det vigtigt for markedsføring?

Hvad er social proof, og hvorfor er det vigtigt for markedsføring?

Introduktion til social proof

Ifølge Wikipedia betyder social proof, at folk skæver til, hvad flertallet gør, når de er i tvivl om en beslutning, eller hvordan de skal opføre sig i en given situation.

Konceptet social proof går ligeså langt tilbage som markedsføring (dengang brugte man kundeudtalelser i annoncer), men i takt med de sociale mediers fremkomst er tilgængeligheden, vigtigheden og effekten af social proof øget. De sociale medier gør det muligt for virksomheder konstant at “være på”, samtidig med at feedback fra kunder er blevet mere tilgængelig end nogensinde før.

Nedenstående gamle annonce er et godt eksempel på, hvordan social proof bruges. Annoncen er fuld af kundeudtalelser, som styrker forbrugernes tillid på et tidligt stadie af kunderejsen og får nye kunder til at købe produktet.

 Gammel annonce med social proof

Gammel annonce med social proof

Hvordan påvirker social proof din virksomhed?

Alle positive kommentarer om dig, din virksomhed og endda dit produkt anses for “social proof”. Social proof er en anbefaling af den pågældende person, virksomhed, service eller produkt og er et bevis på, at tidligere kunder har været tilfredse med kunderejsen. Den blotte tilstedeværelse af social proof gør en virksomhed mere troværdig, fordi social proof per definition kommer fra kunder og ikke fra virksomheden selv. Og med social proof kan virksomheder benytte ekstern godkendelse til at påvirke potentielle kunder.

Følgende kundeudtalelse er et andet godt eksempel på social proof:

 Eksempel på social proof

Eksempel på social proof

Kundeudtalelser er en form for social proof, fordi de gør det muligt for dine kunder at fortælle din historie. Og når dine kunder fortæller, at de er glade og tilfredse med din virksomhed, er det let at overbevise andre.

Social proof i en nøddeskal ...

Big Commerce definerer social proof som “et bevis på, at andre forbrugere har truffet en købsbeslutning eller anbefalet et produkt eller en service gennem eksempelvis anmeldelser og opmuntrer andre til at prøve det”.

Social proof er med til at booste forbrugernes tillid, når de handler online. Forbrugerne føler sig mere trygge ved at handle i en webshop, hvis de ved, at andre kunder har gjort det før og haft en positiv oplevelse.

Derfor kan virksomheder og brands bruge social proof på de sociale medier og inkorporere det i deres markedsføringsstrategi. I dag kan virksomhederne integrere social proof i deres kunderejse på flere måder. F.eks. ved hjælp af:

 • kundeanmeldelser
 • “likes” og delinger på de sociale medier
 • certificeringer
 • kundeudtalelser
 • casestudier
 • anbefalinger fra berømtheder og meningsdannere
 • uafhængig medieomtale

Og nu til den vigtige del. Hvorfor er social proof så vigtigt for virksomheder?

Derfor er social proof så vigtigt

Vi mener (og vores data viser), at social proof er en af tidens bedste markedsføringsværktøjer til at øge forbrugernes tillid tidligt i købsprocessen. Social proof hjælper forbrugerne med at købe et produkt eller abonnere på en service, som de sandsynligvis vil blive glade for, da de kan basere deres beslutning på flertallets vurdering.

I hvor høj grad social proof påvirker kunderne, afhænger gerne af hvor mange personer der promoverer virksomheden eller produktet. Jo flere, jo bedre.

eBay fremhæver social proof på alle deres produktsider. Dette screenshot viser:

 • antal gange, produktet er blevet vist i løbet af de seneste 24 timer
 • hvor mange styk af produktet, der er blevet solgt
 • hvor mange mennesker, der kigger på produktet
 • antal kundeanmeldelser, sælgeren har fået
 • sælgerens bedømmelse baseret på kundeanmeldelser
 Denne eBay-side er fuld af social proof-indikatorer

Denne eBay-side er fuld af social proof-indikatorer

Hvorfor er det vigtigt at fremhæve forskellige typer social proof?

Ifølge en undersøgelse har 84 % af millennials ikke tillid til annoncer, hvilket kombineret med en stigende konkurrence har stor indflydelse på kunderejsen og beslutningsprocessen. Og det stiller webshops over for en udfordring.

Forbrugerne kan nemt og hurtigt sammenligne virksomheder på pris, kvalitet og kundeoplevelser med blot et par klik, og det gør det svært for detailhandlerne at skille sig ud fra deres konkurrenter.

Social proof gør det muligt for virksomhederne at bruge deres “kunders stemme” til at tiltrække nye kunder ved hjælp af eksisterende brandambassadører. Derudover kan virksomheder bruge social proof til at opnå bedre indsigt i deres forretning og blive bevidste om deres forbedringspotentiale, så de kan tilfredsstille både nye og eksisterende kunder.

Ved at bruge social proof på alle stadier af kunderejsen i form af kundeudtalelser, positive anmeldelser, likes eller delinger kan virksomheder opbygge kundernes tillid og opmuntre nye kunder til at handle med dem.

Brug anmeldelser som social proof

I dag læser 92 % af forbrugerne online-anmeldelser, og 88 % af forbrugerne har ligeså stor tillid til anmeldelser som til mundtlige anbefalinger.

Disse tal bør overbevise virksomheder om i højere grad at bruge online-anmeldelser som social proof. Social proof og kundefeedback er blevet en nødvendighed for alle e-handelsvirksomheder, der gerne vil slå deres konkurrenter og styrke kundernes tillid på forskellige stadier af kunderejsen.

De fleste forbrugere læser op mod ti anmeldelser, før de træffer en købsbeslutning, og 37 % besøger et website efter at have læst positive anmeldelser. Anmeldelsesplatforme og recommendation engines (cloudbaserede services til personlige produktanbefalinger) hjælper virksomheder med at løfte deres salg ved at komme med personlige og relevante anbefalinger til forbrugerne baseret på lignende personers adfærd og tidligere køb.

Social proof kan også bruges til at forbedre søgeresultater. En undersøgelse foretaget af ConversionXL viser, at Rich Snippet-stjerner (de gule stjerner), der fremkommer i organiske søgeresultater, øger klikraten med op til 35 %. Og LensDirect har oplevet en stigning på 45 % i deres klikrate, efter Rich Snippet-stjerner er dukket op i deres søgeresultater.

Rich Snippets, søgeresultater

Forbrugerne har større tillid til anerkendte tredjepartssites for anmeldelser, såsom Trustpilot, fordi de andre kunders meninger ikke kan redigeres eller slettes af virksomhederne, hvilket gør hver eneste anmeldelse fuldstændig autentisk og derfor mere pålidelig.

På Breezemounts Trustpilot-profil kan forbrugerne tjekke virksomhedens samlede score, antal anmeldelser og gennemsnitlige bedømmelse:

 Breezemounts anmeldelser/social proof

Breezemounts anmeldelser/social proof

Det er vigtigt at være opmærksom på betydningen af anmeldelser fra uafhængige tredjepartssites. Hvis virksomhedsejerne havde fuld kontrol over deres anmeldelser, er der en mulighed for, at de ville redigere og slette negativ kundefeedback og tegne et misvisende billede af deres omdømme. Med en mere gennemsigtig proces, hvor hverken virksomhederne eller anmeldelsessitet kan redigere anmeldelserne, kommer virksomhederne med større sandsynlighed til at fremstå troværdige i forbrugernes øjne.

Med tredjepartssites for anmeldelser er virksomhederne tvunget til at lytte til deres kunders feedback og yde den nødvendige indsats for at forbedre deres kundeoplevelser og -service, hvis de gerne vil øge antallet af positive anmeldelser fremover. Det sikrer også, at de forbrugere, der gerne vil handle online, virkelig kan bruge anmeldelser som social proof.

Er du klar til at bruge troværdigt social proof i din virksomhed?

New Call-to-action